Nytt turmål tilpasset bevegelseshemmede er åpnet på Tørfest i Emmerstad – Vestby

Del innlegget

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print

Turmålet ble åpnet på FNs frivillighetsdag 5.12.2023

Leder i Vestby Historielag, Jørn Svendsen, fikk æren av å åpne turmålet  ved Jernaldergården på Tørfest.

De frivilliges innsats er helt avgjørende for at samfunnet skal fungere.  Moss kommune har virkelig sett viktigheten av dette. og de ble belønnet som» årets  Frivillighetskommune i 2022″. De har ansatt en egen frivilligkoordinator og har et flott samarbeid med frivillig sektor. Et forbilde for andre kommuner!

Frivillig arbeid bidro med en verdiskapning tilsvarende 78 milliarder kroner i 2018 (SSBs satellittregnskap for frivillig sektor 2020).
Kongen har nevnt hvor viktig frivilligheten er i nyttårstalene i 2017 og 2021, Statsminister E. Solberg i sin tale og til og med  ordfører i Vestby Tom A. Ludvigsen har nevnt hvor viktig frivilligheten er i festtaler.  Fine festtaler er en ting, men det å få virkeliggjort prosjektene er vel så viktig-

Vi er derfor utrolig glade for at vi endeling kan åpne turmålet, etter mer enn 1 års forsinkelse, grunnet innsigelser fra Vestby Kommune. Til slutt fikk vi drahjelp fra politikerne i kommunen, slik at vi kom i mål.

Dette prosjektet er utført i samarbeid med grunneier, på Tørfest gård, Naturvernforbundet Follo – Moss, Vestby Historielag, Vestby Turlag og oss i Stiftelsen Camp Norway.  Stor takk til Sparebankstiftelsen DNB! Det er de som har bidratt med penger til gapahuk og toaletthus. Se også nyhetsbrev av 22.7.2022

Det er tilrettelagt en vei for bevegelseshemmede fra veien og opp til turmålet.  Når det blir litt varmere i været, vil vi tilpasse plassen slik at den tilfredsstiller behovet til alle brukerne.

Det er i dag egen bålpanne og grillrist på stedet.

Til sommeren kommer også geitene opp  til Tørfest, og bidrar til å holde kulturlandskapet i sjakk, samtidig som de blir en attraksjon for besøkende.

Det har kommet 60 000 Ukrainske flykninger til Norge hittil.

Vestby kommune har tatt imot ca 150 i 2023.Neste år kommer det ca 140 stk.

Vi har et ansvar for å integrere disse, og vi er derfor kjempeglad for den hjelpen vi har fått fra Ukrainere som bor i Moss, til byggingen av gapahuk og toaletthus her på Tørfest. (Se bilde)

Vi har også planer om å engasjere flykningene i Vestby kommune til våren, med  aktivitetsdager i naturen, i samarbeid med Vestby turlag, Frivilligsentralen og flyktningene selv.

Gapahuk og toaletthus er levert av Aune Trevare AS fra Haltdalen. Det er høy kvalitet på både utførelse og utforming. De er laget i solid malmfuru fra Rørosområdet.

Andre prosjekter:

Vi har bistått Ås kommune med toalett- løsninger i et prosjekt de har ved Årungen, Kinnsåsen. ( Se bilder )

I tillegg har det blitt levert et toaletthus til Skaun kommune fra vår samarbeidspartner Aune Trevare. Det skal settes ut på Pilegrimsleden.